IVAO 2016, Inspiratie

Op 8 maart 2016 is de eerste Internationale Vrouwendag Amsterdam Oost (IVAO) in buurtcentrum de Meevaart en we zijn als kernteam van organiserende bewoners enorm trots dat voorvrouw van de 2de feministische golf en oud politica Hedy d’Ancona deze dag opende. De noodzaak van het vieren van deze dag blijkt als zij in haar openingsspeech concludeert dat, hoewel er na de 1e én 2e feministische golf veel is bereikt, er ook vandaag nog genoeg uitdagingen voor de meiden en vrouwen van nu liggen.

Mevrouw d’Ancona herinnert ons eraan dat er nog veel werk ligt, maar vooral ook dat we het samen moeten doen. Na deze wijze woorden kon de dag beginnen met een programma vol workshops, de documentaire; ‘Houdt God van Vrouwen’, een gezamenlijke maaltijd en de uitsmijter Arto Lokalo Femina.

Filmimpressie

Weetjes over het thema ‘Inspiratie’

Poster
  1. Inspiratie activeert het limbische systeem in onze hersenen wat ervoor zorgt dat we energie en zin krijgen dingen aan te pakken.
  2. Er vrouwen zijn die niet weten dat ze anderen inspireren.
  3. Veel vrouwen elkaar deze dag hebben leren kennen.
  4. De dialoogkaarten dus niet nodig waren.
  5. Er veel gelachen is.
  6. Een dame geen aansluiting had op het programma vanwege haar taal, maar wel heeft meegegeten en volop genoot van wat er om haar heen gebeurde.
  7. Er vrouwen waren die deze dag – wel belangrijk vinden maar eigenlijk nooit meevieren – maar deze keer dus wel.
  8. Er gezegd is (door een man) dat hij niet begreep wat en hoe, maar dat hij nog nooit zo’n bijeenkomst had meegemaakt.

Workshops

‘Verschillen Inspireren’ – Renu Jarbandhan

Deelnemers konden ontdekken hoe je voorbij het verschil op een laagdrempelige manier met bv. buurtbewoners contact kunt maken. Renu liet zien waarom het nuttig, maar vooral ‘fun’ is je netwerkvaardigheden te ontwikkelen. Vanuit haar bedrijf Renuable deelt ze haar kennis en inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

‘Nieuw elan voor lijf en leven’ – Joanna Kruzycka.

Toen ze op haar 11de ze het boek ‘Voeding als medicijn’ las en leerde dat gezonde voeding invloed heeft op alles in je lijf wist ze dat ze ipv dokter voedingsarts wilde worden.
Tijdens de workshop deelde ze haar verhaal en het recept van overheerlijke worteltjes ijs van haar moeder.


‘Durf te stralen, durf te dromen’ – Hanne van der Kolk

De deelnemers stonden stil bij hun eigen ontwikkeling en die van anderen.


Door discover; ontdekken wat je talenten zijn. Door dream; bedenken hoe het zou zijn als we al onze talenten zouden gebruiken. Door design; wat kunnen we ontwikkelen om onze droom te laten uitkomen. Door deliver; hoe we onze ervaringen kunnen doorgeven.

‘Inspiratie putten uit tegenslag’ – Thiandi Grooff

Als het hoofd wil, maar het lijf tegenwerkt, leert Thiandi simpele manier gedichten schrijven.

De Film, Houdt God van Vrouwen

Hilligje Kok Bisschop in klederdracht

Boerin Hilligje Kok vecht ervoor haar stem te laten horen binnen het mannenbolwerk van de SGP.  Want: ‘waarom moet ik zwijgen, ben ik dan geen mens?’  Haar rotsvaste geloof in God helpt haar haar bij haar strijdt en de keuze die ze uiteindelijk maakt.

Filmgesprek

Tijdens het nagesprek kwam naar voren dat haar gevecht voorbij leeftijd, cultuur of godsdienst niet op zichzelf staat. Overal worden vrouwen nog steeds geacht onzichtbaar te zijn of zichzelf te verbloemen. Dit word heel mooi geïllustreerd als Hilligje met zoon en dochter gaat shoppen voor een nieuwe jas. Ze past een knalrode en haar zoon zonder al te veel hoop zegt: ‘mam, deze moet je nemen’ als nuchtere boerin reageert ze met: ‘gekeken is nog niet gekocht.’ Het publiek is muisstil en wacht af: ‘zal ze of zal ze niet?’ Dan ontsnapt de ingehouden adem in triomfantelijk gelach; ‘Yes!, ze heeft de rode gekozen’.

De maaltijd

Ruim 100 vrouwen en mannen genoten samen van het eten dat door Luca Leone & 5 friends is gekookt, met één zeer bijzondere gaste die door de gezamenlijke maaltijd er toch bij kon zijn.

Arto Lokalo Femina

Na het eten was het tijd om te genieten van Arto Lokalo Femina, met prachtige gedichten van Esther Lie A Kwie en comédiennes die geen blad voor de mond namen. Met onderwerpen van de ‘vrolijke afwas’ tot de geneugten én de last van een specifiek vrouwelijk lichaamsdeel en van ‘het brave meisje tot dames van plezier’ was de satire van deze Femina versie van Arto Lokalo ook mooie afsluiting met bulderend gelach en besmuikt gegrinnik.

Met speciale dank van de organisatie;

Roelien Benjamins, Jaika Koot en René Janssen

Atusa Ladisedeh, Ganna Verhoeven, Malika Frindi, Luca Leone & Friends, Renu Jarbandhan, Joanna Kruzycka, Hanne van der Kolk, Thiandi Grooff, Emile van Rouveroy van Nieuwaal voor het ter beschikking stellen van de documentaire, Ron Langdon voor het filmverslag, de Meevaart voor hun gastvrijheid en natuurlijk alle deelnemers en gasten die deze eerste IVAO tot zo’n succes hebben gemaakt.

Tot volgend jaar, Roelien Benjamins initiatiefneemster en projectcoördinator

Internationale Vrouwendag Amsterdam Oost 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s