2022, V/M Solidariteit – de kracht voor verandering

Het zevende jaar op rij organiseren we Internationale Vrouwendag Amsterdam Oost (IVAO). Waarbij we dit jaar aansluiten bij het landelijke thema van internationale vrouwendag; ‘Vrouw/Man solidariteit; de kracht voor verandering’. Maar al sluiten we aan op het landelijke thema is er een aantekening, namelijk dat vrouwen niet al ‘jaren strijden voor zelfbeschikking, individuele rechten, vrijheid en een gelijkwaardige behandeling’, maar inmiddels eeuwen, zo’n zeven om precies te zijn, zoals het boek Pen, Bed en Habijt van filosofe Joyce Pijnenburg duidelijk maakt. Vanuit de vraag die de Europese context overstijgt namelijk: ‘Wat houdt redelijkheid in, in een cultuur die is gebaseerd op irrationele rangordes?’ 

Pen, bed en habijt, Tullia d' Aragona | 9789083121543 | Boek - bruna.nl

Die ‘irrationele rangorde’ maakt vrouwen wereldwijd ondergeschikt aan mannen, en daar willen we tijdens deze dag op een luchtige en speelse manier aandacht aan geven door met vrouwen én mannen die rangorde én de irrationaliteit daarvan te verkennen.

De kinderen in dit filmpje krijgen een taak, de blauwe ballen moeten in de ene vaas, de roze in de andere waarna ze hun beloning krijgen gebaseerd op hoe volwassenen worden beloont. Wat er dan gebeurt, maakt duidelijk hoe kinderen tegen genderverschillen aan kijken en hoe volwassenen dat zouden moeten doen. Het filmpje is gemaakt door de Noorse vakbond Finansforbundet.