IVAO 2017, Wat doe jij met je stem?

16730136_10207963355274350_7034436724147417606_n

Op Woensdag 8 maart was het dan zover, na maanden vergaderen en voorbereidingen overspoelden vrouwen (en mannen) van Oost en daarbuiten het Stadsloket aan het Oranje Vrijstaatplein.
Dit jaar is een extra bijzondere dag omdat 100 jaar geleden het algemeen kiesrecht is ingevoerd. Super feestelijk natuurlijk zo’n historische dag, alleen was er toen nog wel een dingetje met dat kiesrecht. Want ze mochten dan wel kiezen, maar konden niet gekozen worden en terwijl de 1e WO het continent overspoelde gingen hier duizenden vrouwen de straat op om hun recht op te eisen. Zij hebben keihard gevochten voor iets dat wij nu zo vanzelfsprekend vinden en daarom vragen we jou: ‘Wat doe jij met je stem?’ Juist omdat het niet vanzelfsprekend is moeten we hierbij stilstaan.

pussyhats
9 maart Womans March

Daarnaast blijft Internationale Vrouwendag nodig omdat geweld tegen vrouwen niet iets van het verleden is. Getuige de demonstraties van de Pussyhats en we zijn er trots op dat Woman’s March Nederland aanwezig is met een stand waar vrouwen hun eigen Pussyhat kunnen breien voor de grote demonstratie van zaterdag 11 maart.

De opening

Nevin Özütok
Nevin Özütok opent IVAO 2017

Stadsdeel voorzitter Nevin Özütok opent de dag en herinnert ons eraan dat wat wij de afgelopen eeuw hebben verworven niet vanzelfsprekend is. Rechten die je zijn gegeven kunnen je ook weer worden afgenomen, als je niet alert bent. Daarnaast wijst ze erop dat vrouw zijn kwetsbaar is en daarom moeten we als de verbinding aangaan, zoals op deze dag waarbij allerlei organisaties, initiatieven en buurtbewoners met elkaar een inspirerend evenement neerzetten. Een mooie verrassing is dat Stadsdeel-Oost de Friendly Woman City plaquette in ontvangst mocht nemen.

En het gaat los….

Na er wekenlang naar uit te hebben gekeken is het eindelijk zo ver: Internationale Vrouwendag Amsterdam Oost 2017! In Grand café Genieten het politieke café waar onder leiding van oud wethouder Lieke Thesingh het gesprek met politici Nevin Özütok, Rebecca Tselms, Judith Lekkerkerker en Sadet Karabulut over de vraag waarom politiek? Want al heb je niks met politiek, de politiek heeft alles met jou. Daarna konden we genieten van de prachtige stem van de 15 jarige Luciara en vertelde SPE hoe zij de emancipatie van vrouwen en meiden ondersteunen.

Filmmaakster Esra Sakir is deze dag aanwezig voor haar project ‘Justice Tent for Fusun Erdogan’ die, al hebben we dat stilgehouden, persoonlijk aanwezig was om te praten over het belang van het vrije woord waar haar naamgenoot heel anders over denkt zoals Fusun aan den lijve heeft ondervonden.

In de hal een wir war aan vrouwen en mannen waar ze hun eigen pussyhat konden haken voor de grote Woman’s March zaterdag 11 maart, was er polaroid fotoworkshop, een kickbox clinic waar ook de meiden van Dynamo volop aan hebben meegedaan.  Was Stichting Praat aanwezig om ons op huiselijk geweld en kindermishandeling te wijzen en verwent Marnix Haak ons, al heeft hij zich opgesloten in de Javastraat, met overheerlijke Carrot Cakes zoals dit te gekke filmpje laat zien. Er werd flink genetwerkt zoals door Geke Oosterhof van Newest Art Organisation vanuit het motto ‘All sisters’ en waren beide Nagla’s, Elsayed Kandil en Sayed druk met Henna en Hoofddoeken.

In de zalen werd de beauty corner van Buurt mama’s druk bezocht door dames én heren. Werden er levensverhalen gedeeld door Lenie Nysink en Aicha Zagdou. Liet Habiba Bouanan van prachtvrouw coaching zien hoe je talent inzet voor ondernemen of een baan. Deelden BeYoungG en haar vriendin hun ervaringen als transgender. Vertelde Nikky van Woman Inc. waarom er zo weinig meisjes hun dromen echt waarmaken. Werd Heldenreis in Praktijk – HIP – van Saskia en Ingelise druk bezocht. Leerde Elance academie ons dat 70% van onze kernkwaliteiten ons gedrag bepalen. Presenteerde Hafsa Mahroui 100 jaar POWERVROUW.

En of dat niet genoeg is bereide Asma el Morabit ondertussen met haar team voor ruim 200 mensen een heerlijk diner.

Nadat iedereen genoten heeft van de culinaire hoogstandjes was er afsluitend in Gand café Genieten de 2de editie van Arto Lokalo Femina. Geprogrameerd door René Janssen konden we onder begeleiding van Edith E. Veerhoek genieten van Lucinda Sedoc, Mary Pepper, Joyce Maas, Sanjeevani Hendriks en Rima Kawuwung.

Totaal onverwacht en ongelooflijk warm het ‘ik ken je niet en geef je met deze bloem een compliment’. Want zoals dat soms gaat vergeet je als organisatoren weleens iets, deze dag waren dat de bloemen die we vervolgens aan elkaar hebben uitgedeeld samen met een compliment.

Het team van Internationale Vrouwendag Amsterdam Oost (IVAO) 2017, Roelien Benjamins, Jaika Koot, Asma el Morabit en René Janssen bedankt iedereen die heeft meegeholpen, meegewerkt en meegedaan om er weer een memorabele dag van te maken.

Hopelijk zien we jullie allemaal terug in 2018, tot dan.

******